Owocowe szaszłyki 




W ramach działań Szkoły Promującej Zdrowie wychowankowie świetlicy wykonali szaszłyki owocowe.
Uczniowie samodzielnie umyli i pokroili owoce, później nadziewali na patyczki kawałki owoców tworząc zdrowe szaszłyki. Przygotowanie deseru przyniosło wiele satysfakcji. Było smacznie, zdrowo i kolorowo
# SZKOŁA PROMUJĄCA ZDROWIE
Podczas zajęć praktycznych realizowanych w 1 klasie branżowej szkoły, uczniowie wykonali zdrowe słodycze w formie ciasteczek


Zielono mi
Dzieci w klasie 2 miały dzisiaj wyjątkową okazję do wykazania się kreatywnością i zdrowym podejściem do jedzenia – przygotowywały kanapki z zielonych warzyw! W trakcie zajęć uczniowie poznali różne gatunki zielonych warzyw, takie jak ogórki, sałata, szpinak, szczypiorek, rzeżucha czy awokado. Każde dziecko mogło stworzyć własną wersję zdrowej kanapki, komponując ją według własnych upodobań i pomysłów.
Zajęcia miały na celu nie tylko naukę o zdrowym odżywianiu, ale także zachęcenie dzieci do eksperymentowania z warzywami i odkrywania nowych smaków. Dzieci wesoło kroiły warzywa, łączyły je w oryginalne zestawy, a na koniec dzieliły się swoimi pomysłami i wspólnie cieszyły się z pysznych, kolorowych kanapek. Było to świetne połączenie nauki o zdrowym stylu życia z zabawą i aktywnością manualną. Szkoła Promująca Zdrowie 🥬🥦🥒
W ramach działań Szkoły Promującej Zdrowie odbyło się spotkanie z przedstawicielem Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Ropczycach, podczas którego omówiono kwestie dotyczące higieny , zdrowego stylu życia i unikania uzależnień . Młodsi uczniowie wzięli udział w zabawie ruchowej z wykorzystaniem gry "Wyścig do zdrowia". Starsi uczniowie uczestniczyli w pogadance tematycznej, której celem było podniesienie świadomości na temat zagrożeń związanych z uzależnieniami (e-papierosami, napojami energetyzującymi, alkoholem, nikotyną i dopalaczami). Mieli też okazję do założenia alkogogli i narkogogli demonstrujących wpływ poziomu odurzenia alkoholem czy narkotykami na sprawność motoryczną.
Dziękujemy pani Dorocie Wiater z Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Ropczycach za przeprowadzenie ciekawych zajęć
4 kwietnia obchodziliśmy Międzynarodowy Dzień Marchewki

W naszej szkole zrobiło się pomarańczowo od koloru marchewki. Uczniowie klasy 1 sp zaangażowali się we wspólne przygotowanie soku z marchewką, którym częstowali społeczność szkolną. Było smacznie i zdrowo 

#SzkołaPromującaZdrowie
25 marca, w ramach działań Szkoły Promującej Zdrowie, dzieci z Przedszkola "Ogród Dobrych Serc" oraz wychowankowie oddziałów rewalidacyjno-wychowawczych wzięli udział w spotkaniu z pielęgniarką szkolną, panią Katarzyną Michałek. Miało ono na celu przekazanie cennych informacji na temat higieny osobistej. Pani Kasia przypomniała najważniejsze zasady dotyczące dbania o zdrowie i przestrzegania higieny osobistej. Ważnym elementem spotkania był pokaz prawidłowego sposobu mycia rąk oraz zębów.
Dziękujemy pani Kasi za spotkanie i cenne rady
Konferencja "Promujemy zdrowie w naszych szkołach"
21 marca w Centrum Kultury w Ropczycach uczestniczyliśmy w Konferencji pod hasłem "Promujemy zdrowie w naszych szkołach" w ramach Podkarpackiej Sieci Przedszkoli i Szkół Promujących Zdrowie.
Bezpieczne ferie
Dziś (14.02.2025) w ramach Szkoły Promującej Zdrowie naszą szkołę odwiedził strażak, Pan Kacper, który przeprowadził prelekcje dotyczącą bezpieczeństwa podczas ferii zimowych. 👨🚒🚒
Podczas spotkania uczniowie mieli okazję poznać zasady zachowania się w różnych sytuacjach, które mogą wystąpić podczas zimowych zabaw. Pan Kacper omówił m.in. kwestie związane z bezpiecznym korzystaniem z lodowisk, stoków narciarskich i innych atrakcji zimowych, a także podkreślił znaczenie odpowiedniego ubioru w trudnych warunkach atmosferycznych.
Dziękujemy Panu Kacprowi za cenną wiedzę oraz praktyczne porady, które pomogą naszym uczniom spędzić ferie w sposób bezpieczny i radosny.
Życzymy wszystkim udanych i przede wszystkim bezpiecznych ferii! ❄
SAŁATKA OWOCOWA W ŚWIETLICY SZKOLNEJ
Dziś w naszej świetlicy odbyły się wyjątkowe zajęcia, podczas których wspólnie przygotowaliśmy pyszną sałatkę owocową w ramach szkoły promującej zdrowie! 🍓🥭🥗
Dzieci miały okazję nie tylko nauczyć się, jak łączyć różnorodne owoce, ale także rozwijali swoje umiejętności kulinarne i poznawali zdrowe nawyki żywieniowe. Każdy mógł wybrać swoje ulubione owoce, a wspólna praca w grupie dostarczyła mnóstwo radości i śmiechu! 🤗Sałatka była nie tylko kolorowa, ale także pełna witamin i zdrowych składników. Mamy nadzieję, że nasi mali kucharze zainspirują się do tworzenia własnych owocowych dzieł w domach! 🍏🍒
XVI Wojewódzka Konferencja z cyklu „Aranżacje stołów na różne okazje ŚNIADANIE HOTELOWE NA EUROPEJSKIM STOLE”
W dniu 05.12.2024 r. uczniowie klas I i II Szkoły Branżowej uczestniczyli w XVI Wojewódzkiej Konferencji z cyklu „Aranżacje stołów na różne okazje ŚNIADANIE HOTELOWE NA EUROPEJSKIM STOLE”.
Konferencja rozpoczęła się prezentacją multimedialną pt. „Pokonywanie granic szansą na przyszłość zawodową w Europie”. Następnie wszystkie drużyny uczestniczyły w warsztatach baristycznych i kulinarnych zorganizowanych przez gospodarzy mieleckiej szkoły. Kolejnym etapem konferencji była aranżacja stołu wraz z tradycyjnymi potrawami europejskiego kraju. Dodatkowo każda z drużyn przygotowała nakrycie stołu hotelowego na śniadanie dla wybranego kraju wraz z prezentacją ustną.
Ostatnim etapem konferencji była degustacja potraw oraz wręczenie dyplomów i upominków.
















































Media Społecznościowe